O NAMA

Prošlost, tradicija, istorija i kultno mesto za mnoge generacije Beograđana, restoran Proleće, nastavlja da neguje sve dosadašnje uspomene i stvara nove u novom ruhu.

Otvoren prvi put davne 1950. godine, Proleće ima ukus prošlosti servirane u prijatnom i jedinstvenom okruženju u samom srcu Beograda. Od samog početka, svojim posetiocima pruža autentična jela pripremljena prema tradicionalnim recepurama, uz upotrebu svežih, domaćih namirnica i pažljivo odabranih sastojaka.
Skoro osam decenija tradicije i kulinarskog umeća prenose se kroz generacije, sa posebnom posvećenošću prilikom pripreme i serviranja kuvanih jela iz dnevnog jelovnika, tipičnim za srpsku kuhinju. Izuzetnu popularnost među gostima, uživa posni meni restorana, koji se priprema za vreme posta.

U širokom spektru restorana koji slave nacionalnu kuhinju, Proleće se izdvaja po vrhunskoj usluzi i pristupačnim cenama, pružajući nezaboravno gastronomsko iskustvo.
Kao kultno beogradsko mesto, poslednjih decenija bio je i počasno mesto susreta za mnoge javne ličnosti. S ponosom smo ugostili veliki broj pisaca, slikara, glumaca, sportista, naučnika i političara.
Neki od zapaženih gostiju uključuju imena kao što su Petar Kralj, Momo Kapor, Mića Popović, Milovan Vitezović, Dušan Kanazir, Dragan Zarić, kao i mnoge druge koji su ostavili trag u bogatom istorijatu našeg restorana.
Beogradske kafane su nekada predstavljali mesto gde su se rađale priče i pronalazila inspiracija za raznolike umetničke izraze, a istovremeno su bili mesta gde su se vodile duboke političke diskusije. Često su postajale improvizovane bine za koncerte, privlačeći umetnike i zaljubljenike u muziku. Nisu redak slučaj bili ni trenuci kada su kafane postajale
kreativni radni prostori, okupljajući intelektualce i podstičući razmenu ideja.

Uprkos promenama vremena, beogradske kafane i dalje čuvaju svoj šarm i ostaju važan deo društvene mape Beograda, pružajući prostor za raznolike susrete i iskustva.

ISTORIJA

Prema podacima najveći broj gostionica i kafana u Beogradu svoja vrata otvara krajem 19. i početkom 20. veka. Na prelazu između ova dva veka, Beograd je na svakih 50 stanovnika imao po jednu kafanu ili gostionicu.
Sredinom prošlog veka, otvoren je restoran Proleće, ali istorija ovog dela grada datira
mnogo vekova pre njegovog prvog otvaranja. Na mestu gde sada stoji restoran nekada se nalazila se džamija.

U 19. veku, ovaj deo grada nosio je naziv Varoš-kapija, po jednoj od četiri kapije koje su služile kao ulaz u Beogradsku varoš. Pre nego što je srušena 1862. godine, Varoš-kapija obuhvatala je područje koje se spuštalo ka Brankovoj ulici, ograničeno Obilićevim i Kosančićevim vencem, kao i Pop Lukinom ulicom. Na tom području nalazili su se brojni podrumi u koji se skladištila roba koja je stizala u pristanište na Savi.
Restoran Proleće, ne samo da se nalazi na jednom od najvažnijih mesta za istoriju Beograda, već se kraj njega nalazi i jedno zeleno utočište usred najstarijeg dela Beograda koje nosi dvojako ime: poznato je kao „park kod kafane Proleće“ ili kao Park vojvode Vuka.
Kako god ga zvali, ovaj na prvi pogled običan park, okružen ulicama Carice Milice, Vuka Karadžića i Topličin venac, zapravo predstavlja svojevrsni vremeplov kroz bogatu istoriju Beograda, možda čak i mesto gde su se oblikovali ključni događaji sudbine Evrope.
Sve je promenjeno 1950. godine kada je na uglu Carice Milice i Vuka Karadžića otvoren restoran „Proleće“. Kao pravi biser ugostiteljstva, brzo je postao beogradska institucija, što je odjeknulo i na ime parka koji je uskoro postao poznat kao „park kod Proleća“.
Danas, pod ovim imenom, park je epicentar susreta svih generacija i mesto gde se različite životne priče prepliću, najmlađi zabavljaju, prijatelji sastaju i svi ostali prolaze kroz njega, ostavljajući mu maleni deo svoje istorije.

Scroll to Top