Posle posla(stice)

Posle posla(stice)

U našem restoranu se osim slanih specijaliteta sigurno može čuti uvek usklik oduševljenja na slatke zalogaje takodje.
Upoznajmo se sa nekoliko njih koji su većini gostiju najdraži!


ORASNICE

Orasnice su ono što mi nazivamo ‘sitni kolač’ – praktični zalogajčići koji se dugo serviraju po tradicionalnom receptu. Njihovo vreme popularnosti doseže decenijama unazad, iz razloga sto se prosto prave a i ljudi su najčešće imali te sastojke na dohvat ruke. Spominje se da su to južni krajevi zemlje, koji svakako nije nepoznat kad su u pitanju specijaliteti!


TUFAHIJE

Obris azijske kulture, koji je ostao kao žig iz vremena turskog carstva koje je na ovim prostorima ostavilo snažan utisak – sigurno je razlog zašto ovu poslasticu svi obožavamo kada nam je spremi baka, mama ili vidimo u jelovniku restorana.
Tuffāḥa je arapski naziv za jabuku, pa je samim tim adaptacija ovog imena opravdana. Laganog tela, sa dodatkom šlaga i oraha ovaj voćni dezert pravi merak kakav je moguć samo na ‘malu kašičicu’.


PALAČINKE U VINSKOM ŠATOU

Ovaj dezert je u svemu neobičan. Naviknuti na obične palačinke koje iz tiganja idu direktno u stomak – narodni recept koji je to sve ‘zakomplikovao’ prelepim šato-om koji se kombinuje sa senzacijom domaćeg belog vina pravi spektakl u čulima. Zasigurno nešto što se deli na dvoje, uprkos hrabrima kojima se onako krupno servirano učini da mogu da pojedu sami. Favorit kod ljudi koji vole mešavinu francuski inspirisanim namirnicama zapečene na rustičan način.


Predah u danu je nešto čime svoj um počastimo – a dezerti su tu da okrepe i telo svojim jakim aromama i slatkim zalogajima koji mame osmeh.
A kako bi se negovala tradicija u Proleću, kada osim čuvenih jela od mesa i variva, ne bismo verno imitirali recepte koje su naše bake zapisale godinama unazad –

NAJSLAĐE JE PROBATI KAO DA JE PRVI PUT 

No Comments

Post A Comment

two × 2 =