Po doručku se dan poznaje

Po doručku se dan poznaje

Sa prvim zracima jutra, počinju i svakodnevni rituali koji Vaš dan oblikuju takvim kakvim jeste. A kako vreme nije naklonjeno uživanju ‘natenane’ tim stari načini ispijanja prve jutarnje kafe uz obilan prvi obrok sve više čeznu i nestaju.
A treba im se obradovati, jer ti prvi jutarnji koraci zaista umeju napraviti pometnju u nastavku popodneva – obogatiti ga i ulepšati.
Dok se u Parizu slojevito mažu komadi bageta, u Rimu grickaju rolnice, u Vuka Karadžića 11 – u našem restoranu spremaju se hrskavi zalogaji koji ojačaju i najslabiju volju za novim radnim danom…
Neki od njih su vremenom postali voljeni i poznati da ih ne vredi a ne pomenuti – u punom ruhu.


‘ Srpski Doručak ‘

Kako biste najbliže nekoj dragoj osobi koja se po prvi put budi u Beogradu opisali pravi domaći doručak u jednom dahu?
Tu bi svakako morali da se spomenu slasni komadi pršuta, vešto upareni sa glasnom slaninom i rumenim kriškama paradajza i krastavca koji se ne može svežiji doneti do trpeze.
Ako im već tada nije pošla ‘voda na usta’ onda ni najokoreliji sladokusac ne bi ostao nem da se uz to posluže i jaja,  a okolo njih domaći sir koji se najlepše topi kada se na njega ‘krene’ projom vrućom i mekanom.
Zaliti to sve gutljajima kuvane kafe ili srkom čaja – čini ovo prepričavanje jasno svim kulturama sveta.


‘ Doručak Proleće ‘

Ono što jakom voljom uvek pokušamo da pretočimo u zalogaje koji će obeležiti nečiji utisak je utaknuto u kućni specijalitet koji bi razbudio svakoga i svugde.
Ovaj tanjir budi maštu i apetit pažljivo pripremljenim pohovanim paprikama, jajima prženim na sunčanu stranu ( iliti ‘na oko’) koja čine prve zalogaje. Tu se još dodaju komadi paradajza i krastavca jer malo je drugih stvari koje tako lepo klize za prvo jutarnje jelo.
Zato je, jedna ruka rezervisana za ‘bockanje’ ovih sastojaka, a drugom se služi za kidanje lepinje koja sve to veoma lepo zaokruži.
Ako mislite da preterujemo sa poetičnošću u ovim opisima – ovo još niste probali!


‘ Bakine Prženice ‘

Retka je osoba koja nije neko od leta provodila na nekom ušuškanom imanju sa svojom bakom ili tetkom koja je umela da preokrene svako raspoloženje tanjirom punih prženica!
Uvaljani u slatkoću mleka, zatim okupani u tradicionalnim sastojcima oni čine omiljenog saborca za početak radnog jutra.
Mi smo ih sa ponosom sačuvali kroz epitet ‘bakine’ jer samo stari recepti kojima se služimo mogu dočarati taj povratak u prošlost koji svi volima.
Prosto omiljeni jutarnji zalogaj.

 


Dani su svima najlepši kada se provedu kroz momente gde makar na zalogaj ili dodir viljuške osvojimo sebi trenutak u kome čula prepustimo da se sama neguju.

Takva jutra se neguju u Proleću – ukusna i natenane.


Pridružite nam se u Vuka Karadžića 11, gde vas čekaju topli ukusi koje svi zaslužujemo.

No Comments

Post A Comment

two × 5 =