Belo zlato u veštim domaćinskim komadima

Belo zlato u veštim domaćinskim komadima

Nije previše lako zamisliti poslužavnik pun djakonija iz nekog kraja bez da na jednom ćošku ne stoje komadi nekog domaćeg sira koji je direktno iz procesa spremanja našao put do stola.
Još je teže tako u žurbi izabrati najprivlačnije parče ovog mlečnog proizvoda, koji se u našoj zemlji neguje i prisvaja dugi niz godina. Ova cenjena namirnica je našla svoj mir i slavu na spiskovima mnogih zemalja sveta koje sa ponosom uzvikuju ime svog omiljenog regionalnog proizvoda, a zaista je teško utvrditi koji je lepši i ukusniji od prethodnog.
S’ toga bez obzira da li ste obožavaoci starijih, mekših, ili intezivnijih aroma – za svakoga se uvek nađe savršen spoj.


Istorija ovaj beli delikates vezuje za periode pre vise od 7.000 godina. Mnogim arheolozima je bilo drago saznanje da su već drevne civilizacije tražili što lakši način da očuvaju mlečne proizvode kako bi što duže uživali u njima. Vladari bi vrednovali ovaj proizvod, i čak se libili da njime trguju kao sredstvom plaćanja. Mada, to su neka starija vremena – većini nas je svakako mnogo poznatija kultura mediteranskih krajeva pa sve do alpskih proplanaka gde se danas proizvode neki svetski priznati proizvodi.

Kada je reč o našoj zemlji, sa sigurnošću možemo tražiti koju stranicu više u brošurama afineura (osobe zadužene za proizvodnju posebnih vrsti) jer se u našoj regiji prave zaista magični sirevi.
Od Sjeničkih polja, do Pirotskih rariteta  pa i sve ono između mnogima od nas je postao omiljeni dodatak bilo kom obroku, da li nas rashladilo svojim ukusom ili zagrejalo gorčinom sastojaka.Kačkavalj

 

Malo je poznato poreklo ove reči koja je prilagođena našem jeziku. Italijanski termin  caciocavallo označava posebnu sortu žutkastog sira kod nas tradicionalno oblikovan u krute kolutove koji mogu da odole vremenu. Iako se često sreće u domaćinstvima kroz neke jednostavnije recepte, poslužen na pravi način i uz pravi kvalitet prestavlja pometnju za čula i zaista menja strukturu jela.
Naša najčuvenija vrsta ovog sira potiče iz Pirotske oblasti.
Pravljen na obroncima Stare Planine, ovaj specijalitet se učvrstio na listi nematerijalnog nasleđa Srbije. Svako ko je ima prilike da ga proba, zna o kakvoj vrsti ukusa se radi.


Sjenički sir

 

 

Čuven po svojoj teksturi,aromi i pejzažu u kome se pravi, Sjenički sir je još jedan specijalitet koji po svojoj priči i krajnjem zalogaju može da parira i najboljim evropskim vrstama.
Najčešće stvaran na seoskim imanjima u visoravni, od kvalitetnog kravljeg ili ovčijeg mleka potopljen u drvenu burad prekrivenu kamenom, autentičnost proizvodnje i neizmenjene metode dovode do kontrolisanog ukusa koji je prepoznatljiv uz svaki obrok.
Nakon što odleži pedeset dana na nekim hladnim temperaturama ovaj sir se pakuje i svoj put nalazi do tradicionalnih restorana kao što je naš.

 

SA PONOSOM SLUŽIMO SPECIJALITETE OD NAJČISTIJEG MLEKA PO RECEPTURAMA STARIH ZANATLIJA, KOJE KAO I MI CENE TRADICIONALNE NAČINE – UKUSE OD KOJIH SE SVAKI ZALOGAJ PAMTI.


Da bi ste videli našu ponudu domaćih sireva posetite naš sezonski meni,
i doživite razne krajeve Srbije, kroz zalogaje mnogih.

 

No Comments

Post A Comment

4 + three =